Fietsplan of WKR regeling via je werkgever?

Voordelig een nieuwe stadsfiets, hybride fiets of elektrische fiets kopen en hier ook nog eens belastingvoordeel uit halen? Bij Kuysters Tweewielers zijn er aantal verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van een Fietsplan of een WKR-regeling en daardoor kun je profiteren van een belastingvoordeel. Informeer altijd als eerst bij de werkgever hoe dit administratief georganiseerd is en welk bedrag je mag uitgeven. Een belangrijk gegeven om aan de werkgever te vragen is: regelt de werkgever zelf het fietsplan of heeft de werkgever ervoor gekozen om gebruik te maken van een tussenpartij? Wij als Kuysters Tweewielers zijn aangesloten bij tussenpartijen als FiscFree en Nationale Fiets Projecten (NFP). Wanneer er een fiets wordt aangeschaft met een hoger prijskaartje als wat de fietsplan regeling toestaat. Dan is dit helemaal in orden. Je kunt met een fietsplan regeling in iedere prijsklasse een fiets aanschaffen, het is dan zo dat je de eventuele meer prijs zelf afrekent.

Wat is een fietsplan?

Binnen deze regeling kiest je werkgever ervoor om jou een fiets te laten kopen en te betalen uit je bruto salaris. Voor de werkgever zijn hier wel regels aan verbonden en geldt er een beperking op de hoogte van het bedrag.

Wat is een WKR regeling?

Je werkgever kan ook gebruik maken van het nieuwe fietsplan binnen de WKR regeling (werkkostenregeling). Hierbij verstrekt je werkgever een belastingvrije reiskostenvergoeding of renteloze lening. Hieronder staan 3 verschillende opties voor het kopen van een fiets via je werkgever;

Factuur op naam van de werknemer

Je kiest en betaalt je fiets zelf en daarna declareert het bedrag bij je werkgever tot het afgesproken bedrag. Op deze manier profiteer je ook optimaal van de voordelen die een fietsplan kan hebben. Uiteraard kan je ook een duurdere fiets uitzoeken, hier is het dan zo bij dat het bedrag boven het afgesproken budget geen belastingvoordeel oplevert.

Factuur op naam van de werkgever

Je kiest een fiets uit en je werkgever betaalt de factuur. De factuur wordt dan opgemaakt met de gegevens van je werkgever. Voor het eventuele thuisbezorging geef je je eigen adresgegevens op bij ‘op ander adres bezorgen’. Hierbij geldt eigenlijk het zelfde als bij ‘Factuur op naam van de werknemer’ Op deze manier profiteer je ook optimaal van de voordelen die een fietsplan kan hebben. Uiteraard kan je ook een duurdere fiets uitzoeken, hier is het dan zo bij dat het bedrag boven het afgesproken budget geen belastingvoordeel oplevert. Zodra de werkgever de factuur heeft betaald, ontvang je bericht wanneer de fiets geleverd kan worden. De levering van de nieuwe fiets kan dus iets langer duren wanneer de betaling via de werkgever verloopt.

 Betaling verloopt via een tussenpartij

Je kiest een fiets uit, de betaling verloopt via een tussenpartij zoals Bijv. FiscFree en Nationale Fiets Projecten. Over het algemeen valt het voordeel via een tussenpartij lager uit dan wanneer je werkgever het fietsplan in eigen beheer heeft. Houd er daarom rekening mee dat de tussenpartij een vergoeding van 15% over het aankoopbedrag rekent (tot maximaal €1000,-) welke wij doorberekenen. Nog steeds zal het zo zijn dat aankoop van een fiets via een tussenpartij een aanzienlijk voordeel oplevert. Zodra deze vergoeding en de eventuele restprijs (het bedrag boven het WKR budget) door u aan ons zijn voldaan, kan de fiets geleverd worden. De levering van de nieuwe fiets kan dus iets langer duren wanneer de betaling via je een tussenpartij verloopt.

Zijn er kosten verbonden aan een fietsplan?

Aan de meeste fietsplannen of WKR regelingen zijn geen extra kosten verbonden. Wel komen er extra kosten bij kijken wanneer je werkgever het beheer van de administratie aan een bemiddelaar overlaat, zoals NFP, FiscFree. Hiervoor rekenen zij 15% administratiekosten over het maximale bedrag en 10% over de Fietsplanbonnen die gebruikt kunnen worden voor accessoires, reparaties of onderhoudsbeurten. In de praktijk betekent dit dat, als je bijvoorbeeld een fiets van €1000.- koopt, je €150,- aan extra kosten betaald. Wij nemen die kosten voor onze eigen rekening in geval van fietsen zonder korting. Indien de fiets korting op de website heeft, zijn wij genoodzaakt de vergoeding af te trekken van de korting. Wij nemen deze kosten voor eigen rekening in geval van fietsen zonder korting of Lopende Aankoop Acties. Indien de fiets korting of Lopende Aankoop Acties op heeft, zijn wij genoodzaakt de vergoeding af te trekken van de korting.

Meer informatie over een fietsplan?

Vragen over een Fietsplan, de WKR of ben je benieuwd naar onze uitgebreide service? Voor vragen over een fietsplan/WKR regeling kan je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. Ook bij vragen over het invullen van een formulier wat je van je werkgever hebt gekregen helpen we je graag. Verkeerd ingevulde formulieren kunnen namelijk tot vertraging leiden.